Eén van de dingen die je moet doen als freelancer is de juiste manier vinden om je werk te laten zien. Gelukkig leven we in een tijd waarin we niet langer afhankelijk zijn van één medium. Vroeger plaatsten we onze werkervaring op een CV en hadden we een portfolio die we overal mee naartoe namen en daar moesten we het mee doen. Tegenwoordig zijn er zoveel verschillende manieren waarop je jouw eigen werk kunt laten zien.

Dus ben je een grafisch vormgever, webdesigner, fotograaf, videograaf of heb je een andere expertise, het online laten zien van je werk is een must. Er zijn nu zoveel verschillende manieren waarop je jouw werk kunt laten zien, welke manier past er nou bij jou?

De voor- en nadelen van het online delen van jouw werk.

Er zijn vele manieren die het voor grafisch vormgevers en ontwikkelaars mogelijk maken om hun werk online te laten zien, vele manieren zullen niet de moeite waard zijn. Alleen al omdat de doelgroep niet op dat ene platform zit. Dus wil jij je werk laten zien dan moet je zelf gaan focussen op de volgende kanalen:

1. Je eigen website

Als eerste moet je een eigen website hebben waarop je jouw werk kunt laten zien, dit is gewoon een must. Hierbij moet je wel op de hoede zijn met wat je laat zien en op welke manier je het laat zien. Je moet er ook bij stilstaan op welke manier je jouw website gaat gebruiken om jouw werk te laten zien.

Voordelen van het gebruiken van een website:
– Je hebt zelf 100% controle over wat je op je website plaatst;
– Er zijn geen afleidingen van concurrenten;
– Een website kun je voor meerdere doeleinden gebruiken.

Nadelen van het gebruiken van een website:
– Het kost tijd om je portfolio bij te houden en het schrijven van blogteksten;
– Je moet je website optimaliseren zodat deze goed vindbaar wordt door zoekmachines;
– De informatie die je op je website plaatst dient te kloppen.

2. Social Media

Op Social Media kun je veel dingen doen. Filmpjes en foto’s liken van anderen, inspiratie opdoen en niet te vergeten jouw eigen werk laten zien aan anderen. Ieder Social Media kanaal heeft zijn/haar eigen doeleinden.

Bijvoorbeeld, LinkedIn is de ideale plek om zakelijke contacten te leggen of voor het delen van informatieve teksten. Maar het is niet de ideale plek voor het delen van foto’s en filmpjes. Aan de andere kant, daar is Instagram perfect voor.

Een veelvoorkomende probleem die er op dit moment speelt is dat veel freelancers hun privé met het zakelijke mengen. Je moet je afvragen hoeveel (potentiële) zakelijke klanten willen jou met je kind zien spelen in een speeltuin? Wanneer jij als freelancer je (potentiële) zakelijke klanten naar je Instagram pagina verwijst dan verwachten zij zakelijke content.

Voordelen van het gebruiken van Social Media:
– Social Media is gratis en makkelijk te gebruiken;
– Via Social Media heb je een heel groot bereik;
– Via Social Media kun je op een makkelijke manier nieuwe producten of diensten introduceren.

Nadelen van het gebruiken van Social Media:
– Veel mensen gebruiken Social Media om contacten met anderen te leggen. Niet om het werk van anderen te bekijken;
– Social Media kan tijdrovend zijn, je Social Media kanalen dienen goed beheerd en gemonitord te worden;
– Social Media is van de lange adem, het kost tijd om resultaten te zien en te boeken.

3. Codepad

In tegenstelling tot Github, waar freelancers vooral kunnen samenwerken, geeft Codepad ontwikkelaars de mogelijkheid om klantvriendelijke demo’s te maken. Dus ben je een webontwikkelaar of softwareontwikkelaar en vind je het niet erg om jouw stukje code met anderen te delen, dan is dit een goede plek om je skills te laten zien. Via Codepad kun je indirect anderen in de webdev wereld ook helpen door het delen van jouw code.

Voordelen van het gebruiken van Codepad:
– Makkelijke en overzichtelijke manier van het delen van jouw code en demo’s;
– Makkelijke manier om klantvriendelijke demo’s te produceren zonder veel tijd te verspillen.

Nadelen van het gebruiken van Codepad:
– (Potentiële) klanten zullen je niet opzoeken op Codepad;
– Wanneer je een definitief eindproduct van je eigen klant erop wilt plaatsen dien je toestemming te vragen aan je klant voordat je het op Codepad plaatst.

4. Behance

Wanneer je op zoek bent naar een externe website om jouw portfolio te laten zien dan ben je bij Behance aan het juiste adres. Je moet je er wel bewust van zijn dat vele anderen hun portfolio daar ook op laten zien, dus er is veel “concurrentie”. Dus wanneer je jouw portfolio erop plaatst zorg er dan voor dat je de projectomschrijving uitgebreid beschrijft, welke tools je allemaal hebt gebruikt en natuurlijk de tags. Op deze manier zal jouw portfolio beter vindbaar zijn dan de rest.

Via Behance kun je zelf inspiratie opdoen, maar je kunt ook een inspiratie zijn voor anderen. Op je persoonlijke profiel kun je zien aan hoeveel projecten je hebt meegedaan, hoeveel ‘loves’ je hebt gekregen van de Behance-community en het geeft anderen de mogelijkheid om je te volgen en in contact te komen met jou.

Voordelen van het gebruiken van Behance:
– Behance geeft je de mogelijkheid om jouw werk gemakkelijk te delen met anderen;
– Hetgeen wat je op Behance post is meetbaar, je kunt zien hoeveel bezoekers je hebt gehad voor je project, het project hebben geliked en hoeveel comments je erop hebt gekregen;
– Via Behance heb je een unieke link die je gemakkelijk met (potentiële) klanten kunt delen, hierdoor krijgen zij een beter beeld van wat jij zoal kunt maken.

Nadelen van het gebruiken van Behance:
– Het kost wat tijd om je projecten uitgebreid te beschrijven zodat anderen je project kunnen vinden;
– Zoals eerder aangegeven, er is veel “concurrentie” op Behance.

Conclusie

Het is zeer zeker aangeraden om jouw werk online met anderen te delen.

Hierbij moet je wel rekening houden met jouw eigen verwachtingen. De kanalen die wij hierboven hebben besproken zijn stuk voor stuk fantastische kanalen. Het is wel zo dat het even kan duren voordat het publiek jouw werken ontdekt en ook deelt.

Je dient ook erg voorzichtig te zijn met copyright en beveiliging. Het delen van het werk dat je voor een klant gedaan hebt is aan te raden, maar alleen als zij daarvoor toestemming hebben gegeven.

Er zullen altijd positieve en negatieve kanten zijn bij het werken aan je marketing strategie van je bedrijf. Hierbij is één ding zeker, dat het online delen van jouw werk een positieve bijdrage levert om naamsbekendheid te krijgen en om (potentiële) klanten te laten zien wat je in huis hebt.

Hoe deel jij jouw creaties?